Senaki / სენაკი
Batı Gürcistan’da Samegrelo bölgesinde kent statüsünde yerleşim alanıdır. Gürcistan’ın idari yapılanmasına göre Samegrelo Zemo Svaneti idari bölgesi içinde kalır. Kolkhetis Dablobi yani Kolkheti Çukuru denen geniş coğrafi alan içinde bir noktada, Tekhuri ırmağı kıyısındadır. Başkent Tiflis’e 286 km, Zugdidi’ye 45 km, Poti’ye 41 km, Batum’a 110 km, Kutaisi’ye 63 km mesafededir. Nüfusu 22 bindir.
Senaki’ye kuzeyden Çkhorotzku, kuzeydoğudan Martvili, güneyden Lançkhuti, güneydoğudan Abaşa, batıdan Khobi komşudur. 1933 yılında adı değiştirilerek Gürcü komünistlerden Mikha Tskhakaia’nın adı verildi, 1990 yılında ise eski adı Senaki iade edildi.
Senaki’de eski Kolkheti’nin en büyük merkezlerinden biri vardı. MÖ 4. Yüzyılda Kartli Kralı Parnavaz’a bağlı Egrisi Eristavı olan Kuci’nin sarayı ve sonraki dönemde yeniden Kartli’den ayrı bağımsız krallık olan Egrisi Krallığı’nın başkenti Tsikhe-Goci bugünkü Senaki yakınlarındaydı. Sağır Mervan lakaplı Mervan Bin Muhammed yönetimindeki Arapların Gürcistan’ı tahrip ettiği 735-736 yıllarına kadar, 15 asır boyunca Tsikhe-Goci önemini korumuştu.
Yerleşim yeri olarak Senaki adından 17. Yüzyıl dini ve tarihi kayıtlarında söz edilir, o kaynaklarda bahsedilen, bugün Eski Senaki denen yerdir. Bugünkü yeni Senaki ise 1871 yılında başlayan Tiflis-Poti demiryolu inşaatı ve Senaki’de tren istasyonu kurulmasıyla oluşmuştur. Yeni Senaki bu tarihten sonra öne çımış, 1921 yılında da kent statüsü almıştır.
Senaki’de görülecek yerler arasdında; kente 17 km mesafede bulunan “Nokalakevi, Tsikhe-Goci ve Arkeopolis” adlarıyla bilinen tarihi Egrisi (Lazika) Krallığı başkenti kalıntıları, Nosiri hamamları, Kotianeti Kalesi, Menci Kalesi, Şkhepi Kalesi, Eki Manastırı, Kotianeti Kilisesi, başka kaleler, dini yapılar, eski hamam kalıntıları ve doğal güzellikler sıralanabilir.
Kaynak: Gürcü Ansiklopedik Sözlüğü/ქართული ენციკლოპედიური ლექსიკონი