7 KASIM “LAZ DİLİ GÜNÜ” VE KAZIM KOYUNCU’NUN DOĞUM GÜNÜ KUTLU OLSUN..
7 Kasım 1971 Kazım Koyuncu’nun gerçek doğum tarihidir.
Nüfusa geç kaydedilmesinden dolayı resmi doğum tarihi 10 Mayıs 1972 olsa da 7 Kasım 1971’de Artvin’in Hopa ilçesine bağlı Yeşilköy’de doğan Koyuncu, Cavit Bey ve Hüsniye Hanım’ın 6 çocuğundan beşincisi olarak dünyaya geldi. Henüz 33 yaşında iken yakalandığı amansız hastalığı nedeniyle bedenen aramızdan ayrıldı. Ancak dilden dile dolaşan, sevginin, barışın, dostluğun, doğanın türküleriyle ruhen aranmzda yaşayan ölümsüz bir sanatçıdır O…
7 Kasım 1971 yılında doğan Koyuncu, bugün 52 yaşında.
…
Laz Dili ve edebiyatını araştıran, bu konuda kitaplar yazan Kemalpaşa Sarp köyü sakinlerinden Bayram Ali Özşahin, AFGAD eski başkanı ve onursal başkan Turan Şentürk, AFGAD Yönetim Kurulu Üyesi, Sami Özçelik
Kazım Koyuncu’nun Hopa Yeşilköy’de ki Anıt mezarını ziyaret etti, çiçek bıraktı, aynı zamanda doğum gününü kutladı.
AFGAD eski başkanı Turan Şentürk, Kazım Koyuncu’nun sadece bir sanatçı değil toplumsal duyarlılığı yüksek, örnek bir insan olduğunu söyledi.
Bayram Ali Özşahin, 7 Kasım’ın Koyuncu’nun doğum günü olmasının dışında aynı zamanda 2021 yılında başlatılan “LAZ DİLİ” gününün 2. yılı olduğunu belirterek açıklamalarda bulundu. Özşahin,
“Bugün 7 Kasım 2023. Karadeniz’in, kanser nedeniyle 33 yaşında kaybettiğimiz değerli sanatçımız Kazım Koyuncu’nun 52. Yaş günüdür. Bu nedenle Hopa’da bulunan heykelini, Yeşilköy’de ki anıt mezarını ziyaret ettim. Burada iki parantez açacağım.
Bir tanesi şu; Kazım’ın heykeli neden kuytu, yalnız mahsun, üzgün kenarda bir yerde duruyor? Bana göre Dünyanın en büyük şairi Nazım Hikmet’in heykeliyle yan yana olmalı. Nazım ve Kazım, Işıklı Hopa yazısı görselinin iki yanına konabilir. Özel ışıklandırma ile muhteşem bir görsel oluşur. Belediye başkanımız bunu yapabilir. Bu benim bir vatandaş naçizane olarak önerimdir. Çok iyi olacağı kanısındayım.
İkinci parantezim; Kanser olacak. Ne yazık ki 26 Nisan 1986 yılında patlayan Çernobil’den sonra Karadeniz Bölgesi en büyük riskin içine düştü. O tarihi ve o günlerde konuşulanları hiç unutmuyorum. Bilim insanları gerçekleri haykırıyordu! 20-30 yıl sonra bölgede kanser hastalıklarının patlayacağı söyleniyordu. Aynı anda o dönemin siyasileri tam aksi beyanlarda bulunup kameraların önünde çay içip bir zararın sözkonusu olmadığını söylüyorlardı. Ne yazık ki Kazım koyuncu ve nice insanımız o patlamanın yarattığı nedenlerden dolayı öldü. Bugün maalesef Artvin genelinde Karadeniz’de her evde bir kanser vakasına rastlayabilirsiniz.
Bir ara Hopa’da bir onkoloji hastanesi yapılması için kampanya açılmıştı. Devam ettirilmeli.
HOPA’da Kazım Koyuncu Onkoloji Hastanesi yapılabilir. Artvin’de çok kanser vakası var ve en yakın Rize’ye gidebiliyorlar. Orası da bölgeye yetmiyor. Bunları ilettikten sonra 7 Kasım nedeni ile Kazım Koyuncu ve Laz Dili Günü ile ilgili konuşmak istiyorum.
Kazım Koyuncu benim için çok çok değerli bir sanatçıdır. Sanatçı olmasından öte, Laz Dili ve Kaz Kültürünün öne çıkmasında çok büyük emeği olmuştur.
Kazım Koyuncu, 4 dilde şarkı söyleyen gerçek bir sanatçıydı.
O, Karadeniz’in, doğanın barışın, kardeşliğin, sevginin, dostluğun da sanatçısıydı. Bu nedenle Karadeniz müziğinin Türkiye’ye, dünyaya açılmasını sağladı.
Eğer bugün yaşıyor olsaydı 52 yaşında dünya çapında bir sanatçı olabilirdi. Çünkü üretkendi, kendisine münhasırdı. Çok farklı bir ses ve özel bir yetenekti. Bugün 52. yaş gününü kutlarken, 25 Haziran’da 18. Ölüm yıldönümünde andık. Anıt mezarı her yıl sevenleriyle dolup taşıyor. Çünkü o sevenlerinin yüreğinde yaşıyor. Burada anma etkinlikleri yapılıyor. Konuşmalar yapılıyor. Işımlarda uyusun.
Türkülerinin ışığı on binlerce insanın yüreğini, hayallerini aydınlatmaya devam ediyor.
Son olarak Sami bey size çok teşekkür ediyorum. Çünkü bana bunları söyleme, anlatma fırsatı verdiniz.
Çok değerli dostlara, İnsanlara sesimizi ulaştırıyorsunuz. Yerel basın gerçekten çok önemlidir. Bu tür haberleri ulusal basın yapmaz. Onun için sesimiz, gözümüz, kulağımız ve çözümsüz, çaresiz kaldığımızda sizler imdadımıza yetişiyorsunuz. Ben bu vesile ile Artvin’de görev yapan tüm yerel ve ulusal basında çalışan tüm basın emekçilerimize gönülden teşekkür ediyorum.
Kazım KoyuncuDoğum günün kutlu olsun’ İyi ki doğdun ve iyi ki gönlümüzden, dünyadan geçtin. Silinmez izler bıraktın. 7 Kasım Kaz Dili Günü”dür. Lazca’ya hayat verdin. Bir dilin yaşamasına büyük katkı sundun. Hep ışık kaşarda kal.”
Sami Özçelik