6 Mayıs ve 23 Kasım Gürcistan’da Giorgoba günü. Bu gece kutlanıyor, dolayısıyla kutlama mesajlarını sosyal medyada bu geceden görüyorsunuz (გილოცავთ გიორგობას).
Nedir Giorgoba?
Giorgoba, Hıristiyanlığın önemli sembollerinden Aziz Giorgi’yi anma günüdür. Yılda iki kez kutlanır. Gürcü Elçisel Ortodoks Otosefal Kilisesi takvimine göre 6 Mayıs ve 23 Kasım tarihleri Giorgoba günüdür. Gürcü halkı Aziz Giorgi’yi koruyucu aziz olarak görmekte ve özel sevgi beslemektedir.
Aziz Giorgi, 3. Yüzyılda Anadolu’da Kapadokya’da zengin bir ailede dünyaya gelmişti. Roma İmparatoru Diocletoanus döneminde süvari birliği komutanı oldu. Roma İmparatorluğu Hıristiyanları ezmeye ve idam etmeye başlayınca İmparator’a karşı geldi.
Putlara inanan Roma İmparatoru, Aziz Giorgi’den Hz. İsa’yı reddetmesini istedi. Birçok işkenceye maruz kaldı, 330 yılında, 30 yaşındayken başını kestiler. Aziz Giorgi’nin bir krallığa zarar veren ejderhayı öldürmesi efsanesi günümüze kadar ulaşan önemli bir mitolojik hikayedir. Efsaneye göre; Ejderha günde iki kuzu yiyerek ülkenin açlığa sürüklenmesine sebep olur. Kral ejderhayı öldürmek için tüm imkanları denese de başarılı olamaz, fakirleşen ve çaresiz kalan halk ejderhaya genç kızları kurban etmeye başlar. Sıra kralın kızına gelir. Prenses kurban kurban olarak gönderildiği yerde, denizden çıkacak olan ejderhayı bekler. Fakat Aziz Giorgi kralın kızını kurtarmak için beyaz atının üstünde oraya gelir, denizden çıkan ejderhayı elindeki mızrakla yaralar ve atının ayakları altında ezerek öldürür. Ejderhanın öldürülmesine sevinen kral, Aziz Giorgi’ye teşekkür etmek için ona hediyeler sunar, Giorgi ise bu hediyeleri halka dağıtarak oradan ayrılır. Bu sembolik anlatımda prensesin Hıristiyanlığı temsil ettiği, ejderhanın ise Hıristiyanlığın Karşısında olan güçler olduğu kabul edilebilir. Ejder Dragon sürüngen gövdesiyle yersel güçleri temsil ederken, bedeninde kanatlara sahip olması ile göksel, tanrısal olanı, hükümdarlığı, savaşçıyı, iradeyi de temsil eder. Bu bakış açısıyla Ejder’in, doğa güçlerine inanan pagan dinini ifade ettiği de düşünülebilir.
Gürcustan’da yaygın olan, ikonalar ve heykellerde at üstündeki Aziz Giorgi’nın mızrağıyla ejderhayı öldürdüğü figürün açıklaması budur. Kapadokyalı Aziz Giorgi kültü tüm dünyaya yayılmıştır. Göğe yükselmiş muzaffer, yenilmez bir süvari olarak kilise tarihine girmiştir. Türkiye’deki Hıristiyan Rumlar Aya Yorgi olarak, başka Hıristiyanlar St (Aziz) George olarak bilir. Sadece Ortodoks Hıristiyanlar arasında değil diğer Hıristiyanlar arasında da Aziz Giorgi kültü yayılmıştır ve koruyucu aziz olarak bilinir, fakat 6 Mayıs ve 23 Kasım tarihli Giorgoba [გიორგობა] anmaları Gürcistan’a mahsustur. 6 Mayıs onun öldürüldüğü gün, 23 Kasım ise kağnı tekerleğine gerilerek işkence edildiği gün olarak anılıyor.
Kaynak: Erdoğan Şenol Gürcü Ansiklopedik Sözlüğü